home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Pabo studenten
Edukans Actieplatform
Kenia avontuur, een interview met Lotte Vonk, pabo student Inmiddels heb ik een tweetal artikelen geschreven als gastschrijver voor het Lei...

Pabo studenten

Kenia avontuur, een interview met Lotte Vonk, pabo student

Inmiddels heb ik een tweetal artikelen geschreven als gastschrijver voor het Leidsche Rijn College. Hopelijk hebben jullie die gelezen. Ik schreef in die artikelen over wat ik ging doen in Kenia en wat ik gedaan heb. Er is nog zo veel meer te vertellen dan wat ik al geschreven heb en vandaag wil ik jullie meenemen met de avonturen van Lotte. De groep waarmee ik ging, bestond uit begeleiders, schoolleiders, docenten met zowel een basisschool als voortgezet onderwijs achtergrond maar ook gingen er een tiental pabostudenten mee. Met zijn zessen gingen wij naar Chebonet primary school. Deze groep bestond uit een basisschool docent, een docent uit het speciaal basis onderwijs, een schoolleider en, naast mijzelf, nog twee pabostudenten. Vandaag wil ik Lotte in het zonnetje zetten omdat het mij leuk lijkt om jullie ook mee te nemen in haar visie en haar avonturen. Lotte heeft nog niet het volledige sponsorbedrag van € 1000,-. Mocht je haar mee willen helpen om de Keniaanse docenten te helpen in hun ontwikkeling, dan kan dat door op de volgende link te klikken. 

https://tinyurl.com/3xkesxa2

Lotte, hoe kwam je op het idee om met Edukans naar Kenia te gaan? Ik droom zelf al jaren van een reis maken naar Afrika en daar mee te kijken met hoe het leven écht gaat. Op mijn hogeschool, het AVANS in Breda, kregen wij de kans om ons in te schrijven voor Edukans nadat wij verschillende voorlichtingen hadden gehad voor het vak 'vrije ruimte'. Bij dit vak draait het om jezelf ontwikkelen en mag je de uren die je hiervoor krijgt zelf in roosteren. Er waren talloze opties die ze aanboden maar degene die voor mij het meest eruit sprong was absoluut om met Edukans mee te gaan. Ik kon niet wachten tot dit avontuur ging beginnen!

De reis is niet goedkoop, je moet je eigen ticket en verblijf betalen en dan ook nog € 1000,- sponsorgeld bij elkaar weten te krijgen. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Ik heb zelf een bijbaantje in de Horeca. Ook hebben mijn ouders altijd het belang van geld goed uit weten te leggen. Ik ben vanaf mijn 15e al flink aan het sparen voor leuke dingen. Zo heb ik het afgelopen half jaar nog een beetje meer gewerkt zodat ik genoeg geld bij elkaar had om de reis te betalen. Het sponsorgeld vind ik wel lastig. Aangezien ik zelf nog studeer en ik nog geen actie met een basisschool zou kunnen uitvoeren. Ik heb in eerste instantie het bericht rond gestuurd naar familie en vrienden. Deze hebben dit ook weer verder gedeeld. Later ben ik bij het bedrijf van mijn ouders spaarpotjes weg gaan zetten waarin klanten nog wat extra's konden geven. Ook heb ik een actie gehouden tijdens de jaarmarkt om zelfgemaakte hondenkoekjes te gaan verkopen.

Je hebt het sponsorbedrag nog niet gehaald. Zijn er nog acties die je hebt lopen of die in het verschiet liggen? Ik heb laatst de hondenkoekjes actie gehad. Omdat ik voor mijn studie in oktober vertrek naar Indonesië heb ik geen andere acties nu meer lopen.

Wat is je het meest bijgebleven van je reis? De kinderen en de liefde die ik heb gekregen. Ik vond het zo fantastisch om te zien dat de leerlingen daar nooit ruzie maakte en zo dankbaar waren voor alles. Hoe ik de eerste dag werd aangestaard alsof ik een alien was maar op het einde ze mij allemaal wilden vast houden om te voelen hoe zacht ik was, want dat vinden ze daar. Hoe ik ze bijgeleerd heb dat je niet iemand moet uitlachen als iemand aan het huilen was en ze tijdens de laatste dag mij kwamen troosten omdat ik moeite had met afscheid nemen. Hun hele open houding en zo leergierig zijn naar alles!

Wat heb je geleerd en neem je zelf mee wanneer je als docent voor de klas staat? Wat ik zelf enorm heb geleerd is het geven van feedback. Als student doe je dat nog heel weinig en sta jij vaak zelf centraal bij het ontvangen van feedback. Wat ik zelf merkte is dat ik nu lessen geef met zo min mogelijk spullen. Ik heb daar gezien dat het helemaal niet nodig is om een digibord in de klas te hebben. Ook de manier hoe er les gegeven kan worden heeft een nieuw inzicht gegeven. Ik was al bekend met de term actief leren. Maar ik heb tijdens deze reis echt gezien dat het nuttig is en dat ik er zelf ook graag mee aan de slag ga. Ik ben altijd al enthousiast geweest om juf te worden maar door deze reis ben ik nog meer gaan genieten van de momenten die ik nu les geef.

Vind je dat iedere pabostudent of student aan een lerarenopleiding zo’n reis met Edukans zou moeten maken? Zo ja, waarom? Ja, 100%! Of het een reis is met Edukans of een ander soort organisatie of zelfs zonder organisatie. Ik vind dat iedere (toekomstige) leerkracht deze ervaring op moet doen. Je leert ontzettend veel op het gebied van onderwijs en hoe het ook kan. Maar je leert ook zeker veel over jezelf. Je gaat grenzen verleggen en dingen doen die je anders nooit zou doen. Je leert met een open blik naar de wereld kijken. Wat Arie (een begeleider van Edukans) mij vertelde was: in de afgelopen 2 weken dat wij hier in Kenia zijn geweest, heb jij meer geleerd dan de afgelopen 2 jaar op de PABO in Breda. En ik ben het 100% met hem eens!

'Don't listen to what they say, go see'  is mijn levensmotto geworden :)

Reacties (1)

  • Mirjam
    8 maanden geleden
    Heel erg leuk dit interview.En die Lotte is echt een kei heb ik ervaren!

    Reactie rapporteren

Reactie plaatsen